marți, 26 august 2008

CALCUL EMISII CO2 (UN MIC TRUC NEOFICIAL)




Foarte multi cititori cauta cu infrigurare o sursa oficiala pentru a putea stabili emisiile de CO2 ale propriului automobil. Pana la reglementarile oficiale (care intarzie), TotalAuto.ro va ofera un mic truc prin care puteti aprecia decent valoarea emisiilor de CO2 la masina dumneavoastra.Foarte important:Ceea ce va descriem aici este doar un truc si nu o sursa oficiala. Singura sursa oficiala este doar RAR. Scopul publicarii acestui truc este doar acela de a va putea calcula cu o eroare minima viitoarea taxa de inmatriculare (eroare 0-3%).
Inainte de a calcula emisiile de CO2, trebuie sa stabiliti urmatoarele doua detalii:
1. Ce carburant foloseste masina, benzina sau motorina?2. Care este consumul mixt (mediu intre urban si extraurban) al masinii? Atentie aici aveti nevoie de valoarea din manualul masinii, nicidecum de vreun consum masurat de dvs.



De-acum totul devine simplu:




BENZINA:[consum in litri/100km] x 23,8 = [emisii CO2 in gram/km]-


DIESEL:[consum in litri/100km] x 26,5 = [emisii CO2 in gram/km]



Acest calcul ar fi corect DOAR in cazul unui motor perfect, in interiorul caruia arderea s-ar face complet, iar carburantul ar fi unic (cu o compozitie chimica unica) si ar avea puritate absoluta. Valorile exacte ale emisiilor de CO2 (cele reale, de pe sosea) sunt stabilite de producatori. RAR detine tabele oficiale, insa modalitatea de consultare a acestora va fi stabilita prin regulament.
Inca un detaliu: - va rog sa nu confundati consultarea acestor tabele cu (deja) celebra taxa RAR de 600 euro, ce ar trebui platita in cazul determinarii experimentale a emisiilor de CO2, in cadrul unui test dinamic. Consultarea tabelelor va fi ori gratuita ori contra unei taxe nesemnificative, RAR neavand voie sa pretinda decat contravaloarea serviciului fara adaos. Cat ar putea sa coste citirea unei valori dintr-un tabel? Acest detaliu este deja specificat in proiectul de ordonanta.

Niciun comentariu: