miercuri, 2 iulie 2008

Banci amendate pentru comision ilegal


Nu mai putin de 14 banci au fost amendate de Protectia Consumatorului. Printre cele mai frecvente motive: modificarea unilaterala a dobinzilor si comisioanelor, fara anuntul prealabil al beneficiarilor sau nerespectarea ofertelor publicitare facute de institutiile de credit.
Un control efectuat de Protectia Consumatorului la majoritatea bancilor din Romania scoate la iveala abuzurile la care sint supusi clientii. Din cele 20 de institutii financiare verificate la nivel national 14 au fost prinse pe picior gresit. "Pentru incalcarea drepturilor consumatorilor, 14 banci au fost sanctionate, valoarea amenzilor fiind de 150.000 lei", a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa secretarul de stat Dan Vlaicu, presedintele ANPC.
Conform sursei citate, de la inceputul anului si pina in prezent, institutia a inregistrat in total de la populatie aproximativ 700 de plingeri privitoare la serviciile bancare din Romania, insa numarul persoanelor nemultumite este mult mai mare tinind cont de faptul ca nu toti cei care au "patit-o" au depus reclamatie scrisa la Protectia Consumatorului.
Potrivit lui Vlaicu, cele mai frecvente abateri legislative care au fost semnalate in relatia dintre client si banca se refera la modificarea unilaterala a dobinzilor si comisioanelor, fara anuntul prealabil al beneficiarilor sau nerespectarea ofertelor publicitare facute de institutiile de credit.
"Se adauga comisioane introduse pe parcursul derularii contractului, care nu erau mentionate la momentul incheierii acestuia precum comisionul de administrare cont sau comisionul de depunere si chiar rambursari anticipate neoperate in cont, tranzactii bancare eronate, lichidari de conturi neoperate si alte asemenea", a exemplificat Vlaicu.
Bancile amendate
Seful de la Protectia Consumatorului a atras de asemenea atentia asupra faptului ca, unele persoane s-au ales cu urmari foarte putin placute dupa ce au contractat un credit bancar. Acesta i-a dat ca exemplu pe cei aflati declarati ca "rau-platnici", in ciuda faptului ca au achitat la timp toate ratele. "Controlul a evidentiat si ca au fost inregistrati consumatori la Biroul de Credit pentru datorii pe care acestia de fapt nu le aveau sau li s-a calculat gresit la lichidarea conturilor, acestia fiind obligati sa plateasca de mai multe ori aceleasi comisioane si penalitati pentru rate deja achitate", a explicat presedintele ANPC.
Pe lista neagra a problemelor intilnite, inspectorii de la Protectia Consumatorului au trecut totodata si situatiile in care bancile nu au afisat la loc vizibil comisioanele practicate pentru diverse operatiuni curente sau deficientele semnalate in functionarea cardurilor bancare.
Bancile sanctionate contraventional, pentru una sau alta dintre abaterile de mai sus, sint Banca Romaneasca, ABN Amro Bank, Volksbank, Credit Europe Bank, UniCredit Tiriac, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, BRD SocGen, Banca Comerciala Romana, CEC Bank, Bancpost, OTP Bank, Libra Bank si Banca Comerciala Carpatica.
Un nou mod de calcul al dobinzilor
Protectia Consumatorului a anuntat in cadrul aceleiasi conferinte de presa ca pina in luna septembrie a acestui an autoritatile in domeniu vor initia o lege care va stabili formule clare si transparente de calcul al dobinzii variabile.
Astfel, conform propunerilor facute, dobinzile cerute de banci pentru fiecare credit in parte ar urma sa fie formate din dobinda de baza a acelei banci plus o marja de profit si risc, nemodificabila in timp.
Pentru modificarea dobinzii de baza, banca ar urma sa fie obligata sa notifice beneficiarul prin extrasul de cont, iar clientul va avea optiunea sa accepte majorarea dobinzii sau sa ramburseze integral creditul si sa il transfere la o alta institutie de credit.