miercuri, 18 iunie 2008

Francezii construiesc cea mai mare mină de uraniu din lume

Grupul francez Areva intenţionează să deschidă cea mai mare mină de uraniu din lume în Namibia, valoarea proiectului fiind de 750 de milioane de dolari, a anunţat societatea nucleară, citată de AFP.Autorităţile namibiene au acordat deja companiei franceze licenţa de construcţie a minei la Trekkopje, localitate situată laa 300 km vest de capitala Namibiei, Windhoek. Lucrările de construcţie, care vor fi demarate imediat, vor costa 750 de milioane de dolari. "Trekkopje, care va avea o perioadă de exploatare de nouă ani, va fi cea mai mare mină de uraniu din lume şi va crea 800 de noi locuri de muncă", a spus directorul filialei locale Areva UraMin, Ian McPherson."Producţia va începe în 2009 şi în cadrul ei vom trata 100.000 de tone de minereu zilnic pentru a extrage 3-4 milioane de tone anual", a adăugat Ian McPherson.Areva, al doilea producător de uraniu din lume, a achiziţionat UraMin în septembrie 2007 pentru 1.9 miliarde de dolari, tranzacţie cuprinsă în acordul de 12 miliarde de dolari cu societatea chineză China Guangdong Nuclear Power Corporation

Bush consideră căsătoria o uniune între un bărbat şi o femeie, în pofida deciziei din California



Preşedintele american George W. Bush continuă să considere căsătoria o uniune exclusiv între un bărbat şi o femeie şi rămâne favorabil unui amendament la Constituţie care să interzică astfel căsătoriile între persoane de acelaşi sex, a anunţat marţi Casa Albă, relatează AFP.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Tony Fratto, a declarat însă că Bush nu intenţionează să militeze pentru un asemenea amendament. Zeci de cupluri homosexuale care vor să se căsătorească au invadat birourile stării civile din California, la o zi de la intrarea în vigoare a legislaţiei care autorizează uniunile homosexualilor în acest stat. Bush nu mai are decât şapte luni până când va pleca de la Casa Albă, iar adoptarea unui astfel de amendament a eşuat deja în Congres. "Cunoaşteţi poziţia preşedintelui cu privire la acest subiect, căsătoria există numai între un bărbat şi o femeie", a spus Fratto.

Poziţia lui Bush nu s-a schimbat nici cu privire la necesitatea unui amendament adus Constituţiei, a spus Fratto. Bush a cerut un asemenea amendament în februarie 2004, la câteva săptămâni după ce justiţia din Massachusetts a autorizat căsătoriile între homosexuali. Însă, întrebat cu privire la eventualitatea ca Bush să relanseze eforturile pentru un astfel de amendament, Fratto a spus că este "o chestiune de care se ocupă statul" California. Ei vor organiza un referendum (...) şi vom vedea ce se întâmplă", a subliniat el

Povestea milionarului de la loto ramas lefter



Ghinion. Actorul american Vinny Vella a pierdut cinci milioane de dolari din cauza unei greseli de tipar de pe bilet
Alina CreangaCunoscut drept unul dintre cei mai versatili actori de la Hollywood, Vinny Vella a demonstrat recent ca are o viata la fel de spectaculoasa si plina de neprevazut, precum cea a eroilor din filmele in care joaca. Recent, barbatul in varsta de 58 de ani si care a interpretat rolul lui Artie Piscano in filmul "Casino", regizat de Martin Scorsese, a crezut ca a dat lovitura vietii in momentul in care a fost anuntat ca a castigat la loto. "Pentru o clipa am avut senzatia ca am murit si am ajuns in rai. Sa castig cinci milioane de dolari dintr-un foc si fara sa muncesc pentru ei?! Asa ceva te da peste cap. In toata cariera mea nu am castigat atatia bani", a povestit actorul, care, anul trecut, si-a deschis o pizzerie in Brooklyn. Bucuria lui Vinny, insa, a fost de scurta durata. In clipa in care Vella s-a prezentat la loterie pentru validarea biletului si ridicarea marelui premiu, barbatul a avut o surpriza de proportii. "Am crezut ca o sa fac atac de cord in clipa in care functionara a inceput sa se scuze si sa imi indruge o poveste despre o greseala a tipografiei... ceva in legatura cu cifra unu, care nu fusese trecuta pe bilet, asa cum era normal. Am avut senzatia ca se prabuseste cerul pe mine. Oricat am insistat, mi s-a spus ca loteria nu ma poate recunoaste drept castigator al concursului si ca atare, nu pot primi premiul. Scurta cariera de milionar am mai avut si eu!", a exclamat cu naduf actorul, care a precizat ca nu prea a avut noroc de bani nemunciti la viata lui.